Ajankohtaista

13.12.2018 10.04

Luottamusmies takaa, ettei kukaan jää työpaikalla yksin

On suomalaiselle työelämälle tärkeää turvata luottamusmiesten asema ja kehittää sitä edelleen. Siitä hyötyvät sekä työntekijät että työnantajat, muistuttaa JUKOn Maria Löfgren.

Lofgren_web
Maria Löfgren
– Jukolainen luottamusmies on työelämän asiantuntija ja hyvän työyhteisön takuuhenkilö. Ilman luottamusmiehiämme emme tietäisi, mikä on työpaikoilla pielessä ja mikä toimii, kertoo Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

 

– Luottamusmiehet ovat työpaikan jatkuvan yhteistoiminnan peruspilareita. Kirjainlyhenne YT nivoutuu ihmisten mielessä lähinnä irtisanomisiin, mutta yhteistoiminta kattaa laajasti myös työyhteisön kehittämisen, ja siinä luottamusmiehet ovat avainasemassa. Tämän vahvistavat meidän luottamusmiestemme kertomat lukuisat esimerkit siitä, miten he ovat pystyneet parantamaan työyhteisön käytäntöjä ja hyödyttämään näin sekä työntekijöitä että työnantajaa.

 

Löfgrenin mukaan myös työpaikkojen häirintätapaukset osoittavat, mikä merkitys luottamusmiehillä on. Luottamusmies takaa sen, ettei kukaan jää työpaikalla yksin. Nyt joukko JUKOn luottamusmiehiä valtion, kunnan, kirkon ja yliopiston sektoreilta kertovat näkemyksistään ja kokemuksistaan, peloistaan ja onnistumisistaan juko.fi-verkkosivuilla.

 

He rohkaisevat myös uusia luottamusmiehiä mukaan tuoreessa esitteessä: Hei, sinä siellä – tule JUKOn

joukkueeseen! Sen etukannessa on joukko kysymyksiä:

  • Oletko tarvittaessa tiukka tyyppi mutta aina asiallinen?
  • Haluatko kehittää työpaikkaasi ja kehittyä myös itse?
  • Uskallatko tarttua epäasialliseen käytökseen?
  • Uskallatko hypätä kohti uutta?
  • Oletko kyllästynyt riitelemään esimiestesi kanssa?
  • Haluatko viedä muutosta yhdessä haluamaasi suuntaan?

 

– Jos ruksii yhdenkin näistä kohdista, voi olla JUKOn ja työpaikkansa seuraava luottamusmies. Me JUKOssa haluamme, että jatkossakin luottamusmiehiksemme hakeutuu osaavia henkilöitä ja myös nuoret kiinnostuvat edunvalvonnasta, Maria Löfgren sanoo.

 

Näinä työelämän muutosten aikoina luottamusmiehiä tarvitaan entistäkin enemmän.

 

– Muutamat tahot Suomessakin ajavat luottamusmiesjärjestelmän romuttamista, mikä on todella lyhytnäköistä. Jokainen työpaikka tarvitsee ja ansaitsee hyvän luottamusmiehen.

 Palaa otsikoihin