Ajankohtaista

24.3.2017 13.36

Kuntavaalit eivät ole pelkästään sotea!

Huhtikuun 9. päivä järjestetään kuntavaalit. Jää nähtäväksi kuinka kuntavaalimme profiloituu eurooppalaisessa vaalikeväässä. Liitot kannustavat jäseniään äänestysuurnille!

Kuntavaalien kärjeksi ovat nousseet sote-palvelut. Sote-palvelut ovat tärkeitä, mutta kyllä kuntavaaleissa on kysymys muustakin. Etenkin kun maan hallituksen valmistelema sote- ja maakuntauudistus toteutuessaan siirtäisi sote-palvelut kunnilta maakuntien huoleksi vuoden 2019 alusta.

 

Valtiovarainministeriön tilaamassa konsulttiselvityksessä ”Kunnat tekojen paikkana” kuntien tärkeimmät tehtävät kiteytettiin kolmeen k:hon: kehitys, koulutus, kaavoitus. Näihin toki kuntien rahoista menee suurin osa, mutta kyllä kunnilla muutakin tehtävää on.

 

Eittämättä tulee mieleen, unohtuivatko asukkaat? Kuinka asukkaat viihtyvät ja harrastavat. Mikä kiinnostaisi uusia asukkaita. Kuinka taataan asukkaiden tasapuolinen kohtelu ja palvelujen kohdentaminen. Näissä asukkaille keskeisiä palveluja ovat kulttuuri-, liikunta-, nuorisopalvelut, tekninen toimi ja toimiva hallinto.

 

Uusi sopimuskausi 1.2.2017 alkaen

 

Uusi sopimuskausi alkoi 1.2.2017 kestäen yhden vuoden. Palkankorotuksia ei tule, mutta työaika pidentyi ja lomarahoja leikataan kolmena tulevana vuotena 30 prosentilla. Julkisen sektorin palkansaajien etuja leikattiin, koska hallitus halusi oikaista maan talouden laskevat näkymät julkisen talouden menoja rajoittamalla.

 

Tuleva sopimuskierros on jo syksyllä, ja valmistaudumme liitoissa tavoitteenasetteluun. Talouden kehitys ja poliittinen ilmapiiri vaikuttavat neuvottelutilanteeseen. Suuntaa näyttää jo maan hallituksen puoliväliriihi huhtikuussa kuntavaalien jälkeen.

 

Hyvää kevättä ja aktiivisuutta kuntavaaleihin!

 

Jaakko Korpisaari

kuntasektorin asiamies

Akavan Erityisalat


Palaa otsikoihin